STARTSIDA  |   NYHETER  |   TURISTVERKSAMHET  |   GÅRDSBRUK  |   KENNEL NOATAK  |   VÅRA HUNDAR  |   OM OSS  |   BILDER  |   HUNDSPANNSKÖRNING  |   RIDNING  |   BOENDE  |   KONTAKTA  |   KARTA
Kennel Noatak startade 1989. Våra hundar går i stort tillbaka på de gamla norska linjerna (Topkok) med inslag av Barrenfield (USA) och Cold Valley (Belgiska). I de senaste parningarna har hanar från Poker Flat/ Storm Kloud (USA) använts.
Vi upplever att vi nu har fått fram hundar av bra typ som också fungerar bra socialt och bruksmässigt. Men för att ytterligare förbättra vår avel söker vi nu malamuter som har mer utpräglade ledarhundsegenskaper samt mycket bra rörelsescheman (trav). Vårt sökande för oss över hela världen.

Vi avlar och föder upp renrasiga alaskan malamutes med målsättning att de skall vara socialt fungerande, friska och sunda, bruksmässigt mycket bra samt utseendemässigt väl svara mot rasstandarden.

Socialt fungerande; våra malamuter används i hundspannskörningen för turister samt draghundstävlingar i både nordisk och slädhundsstil utan några problem. En trolig anledning till att de är socialt harmoniska är att de från tidigaste valpstadium lär sig umgås med andra hundar, möter mycket folk och alla våra djur på gården. Samtidigt sätts tydliga gränser och våra hundar blir signalstarka och förstår sin plats i hierarkin.

Friska och sunda; för att få bruksmässigt bra malamuter avlar vi på friska föräldra-djur, vi beaktar inavelsgraden och försöker genom en kombination av linjeavel och utavel bibehålla en sund ras. Vi följer SKK:s och rasklubbens riktlinjer för seriös avel och upp-födning. Vår hundhållning i allmännhet präglas av att på ett bra sätt tillgodose våra hundars naturliga behov av mat, motion, skydd och socialt umgänge/ trygghet.
Dec 2009 väntar vi en kull mellan:
Yra


x

Gripp


Väldigt bra draglinjer
June 2010 väntar vi en kull mellan:
Wolverine Island´s Apatcha


x

Noatak´s Stormy Santana du Breeze


Denna kombination är prövad tidigare och gav energiska, bra draghundar med trevligt temperament. Apatcha är Svensk (polar) champion och har gått många långdistanslöp med gott resultat. Santana har också genomfört ett antal medel- och långdistanslöp med gott resultat. Har också CK från utställning. Apatcha är en av våra snällaste tikar med ett mkt gott steg.
June 2010 väntar vi en kull mellan:
Wolverine Island´s Apatcha


x

Noatak´s Stormy Santana du Breeze


Denna kombination är prövad tidigare och gav energiska, bra draghundar med trevligt temperament. Apatcha är Svensk (polar) champion och har gått många långdistanslöp med gott resultat. Santana har också genomfört ett antal medel- och långdistanslöp med gott resultat. Har också CK från utställning. Apatcha är en av våra snällaste tikar med ett mkt gott steg.Bruksmässigt mycket bra; på en vintersäsong (höstträning + turistkörning + tävling) körs våra hundar 4000-6000 km. För att klara dessa distanser skall hundarna vara träningståliga, ha vilja att dra samt vara rätt byggda. Dessutom skall de ha de polara egenskaper som krävs för att klara temperaturer lägre än -40°C eller snöstormar på kalfjället.
Ett annat sätt att mäta bruksegenskaperna är att köra tävlingar (gärna över längre distanser med vikt i släden) eller genomföra fastlagda dragprov. Under de senaste 10 åren har våra hundar tävlat och vunnit ett otal KM (SPHK, NP, Malamuteklubbens), Polarhundsmästerskap, P-löp och långdistanstävlingar. Bl.a har vi nu 6 Trekkhunds-champions plus 3 tidigare. Vi har haft 2 hundar som utsetts till Årets malamute.

Utseendemässigt; vår uppfattning och avel utgår från vår tolkning av rasstandarden samt de krav som vår verklighet ställer. Ett sätt att mäta hur man lyckas i sin avel och hur vår uppfattning stämmer med andras tolkning är att ställa ut hundarna. Stor lycka är när en bruksmässigt bra hund också lyckas bra utställningsmässigt. Genom åren har vi haft 10 utställningschampions varav några har varit både Norsk och Svensk UCH.
Genom åren har vi erövrat ett 30-tal BIR och BIM titlar.


För mer information kontakta oss

Copyright © Nordisk Vildmarksupplevelse

18.06.25, 11:38